Jongeren & Scholen

>>> Download de -26 brochure hier
 

Onze tips

COUPS DE COEUR

Wilt u zeker zijn van uw stuk? Bekijk dan even onze Coups de cœur, een selectie van ontroerende, grappige en/of poetische producties die op ieder moment, voor elke leeftijd en voor iedere groep garant staan voor een heerlijke theatermiddag of -avond, ook zonder omkadering. 

MISSIE
COUP FATAL
VADER
3 x film : PATIENCE, PATIENCE...T'IRAS AU PARADIS!31 HALTESOUR CITY
32 RUE VANDENBRANDEN
LA CIVILISATION, MA MÈRE!..

ROBIN HASSAN HOOD 
BADKE 
UIT DE BOL / COUP DE CHŒURS + 10

BUITENBEENTJES

Neemt u graag een berekend risico? Dan zijn onze buitenbeentjes misschien iets voor u, voorstellingen die in de regel voor iets meer controverse, soms voor wat verwarring zorgen. Door hun ongewone, verontrustende blik op hedendaagse thema’s. Of door hun vernieuwende taal of vorm. 
De buitenbeentjes dit seizoen bezitten stuk voor stuk een hoog rock & roll gehalte of 5 manieren om je energie te boosten!
 
SPEAK LOW IF YOU SPEAK LOVE...
EN AVANT MARCHE!
IN SPITE OF WISHING AND WANTING
MACBETH
KINSHASA ELECTRIC

ZONDER WOORDEN

Op zoek naar een voorstelling zonder taal maar met een sterk verhaal? In onze selectie voorstellingen zonder woorden vindt u ongetwijfeld jouw gading. 

COUP FATAL
32 RUE VANDENBRANDEN
BADKE
HALLO
UIT DE BOL / COUP DE CHŒ
URS
KINSHASA ELECTRIC
CUT THE SKY

JONGE MAKERS

Op zoek naar een verbaal sterke voorstelling? Dat is gesproken! Elk van deze jonge artiesten kan je omschrijven als innovatief en beloftevol. Een nieuwe generatie theatermakers die je moet gezien hebben! 

NOTRE PEUR DE N'ÊTRE
HIGH HEELS AND STUFFED ZUCCHINI 
 
DISCOURS À LA NATION
UNE CRÉATION DU RAOUL COLLECTIF
APERÇ​U DE L'INCONNU 
 
GOING HOME
ROBIN HASSAN HOOD 
 
CHILDREN OF NOWHERE (GHOST ROAD II)
ROMEO EN JULIA 
 
MEMENTO PARK  
LE GRAND CIRQUE  

NIEUWE STEDELIJKE MIX

Uit een nieuwe stedelijke mix ontstaan nieuwe expressievormen. Deze selectie is de vinger aan de pols voor vernieuwende artistieke trends. Voor wie niet bang is om eens goed aan de fundamenten te rammelen. De stad in beweging!
Deze voorstellingen zijn onze stokpaardjes: hier staan wij klaar met omkadering op maat. 

WACHTEN OP GORRO & VAN MURALISME TOT STREET ART
3 x film : PATIENCE, PATIENCE...T'IRAS AU PARADIS!, 31 HALTES, OUR CITY
LA CIVILISATION, MA MÈRE!..
ROBIN HASSAN HOOD 

THE DIALOGUE SERIES IV: MOYA
KINSHASA ELECTRIC
MÉDUSES
MAPPING BRUSSEL / BRUXELLES

SCHERPZINNING

In deze selectie een aantal voorstellingen voor wie op een kritische manier wil omgaan met actuele thema’s zoals migratie, identiteit, klimaat & globalisering. En bovendien straf theater (of dans) wil zien!

EN ATTENDANT LES BARBARES
L'IMPOSSIBLE NEUTRALITÉ
CUT THE SKY
CEUX QUE J'AI RENCONTRÉS NE M'ONT PEUT-ÊTRE PAS VU
THE DIALOGUE SERIES IV : MOYA
CHILDREN OF NOWHERE ( GHOST ROAD II)
LE DOUTE, LE TRAVAIL ET LA TENDRESSE


 

Omkadering op maat

-26 BROCHURE

 De '-26 brochure' bundelt het specifieke aanbod voor scholen en jongerenverenigingen. Download hem hier.

MATINEES

Overdag naar theater in KVS? Het kan!
Een aantal voorstellingen spelen tijdens de week om 12:30 of 14:30.

INLEIDINGEN & NABESPREKINGEN

KVS organiseert regelmatig inleidingen en nabesprekingen bij avond- en matineevoorstellingen. Voor scholen en groepen kan dit bovendien op aanvraag.

TRY-OUTS

Een try-out is de avant-première of de generale repetitie van een voorstelling aan de vooravond van de première. Leerkrachten en begeleiders kunnen onderstaande try-outs gratis bijwonen om hun groep optimaal voor te bereiden op de voorstelling.
Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook studenten deze try-outs bijwonen. Reserveren is verplicht.

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Wenst u op de hoogte te blijven van onze activiteiten op maat van jongeren? Schrijf u in op onze maandelijkse nieuwsbrief voor scholen en verenigingen: KVS_EXTRA. 
 

Hoe reserveren?

Contact - Olga Cermelj / KVS_Bespreekbureau - T 02 210 11 12 - E groepen [at] kvs [dot] be

Vermeld voorstelling, datum, aantal deelnemers, contactpersoon, het facturatieadres en het BTW-nummer. U krijgt binnen de week een bevestiging per mail.

BELANGRIJK!

 • Gelieve als school of groep niet via de website te reserveren. Zo behouden de medewerkers van het bespreekbureau een beter overzicht op het aantal jongeren en groepen in de zaal. Bovendien staan ze zo garant voor een vlottere afhandeling van uw reservatie en kunnen ze u informeren over de omkadering voor scholen en verenigingen.
 • Bij groepen vanaf 20 personen krijgt u één vrijkaartje.
 • Reservaties moeten minstens 3 weken voor de voorstelling betaald worden. Uitzonderingen enkel in voorafgaand overleg met het bespreekbureau.

 

Volg ons ook via

 

* Taaliconen bij voorstellingen (Huis van het Nederlands)

1 taalicoon: 
Je spreekt of begrijpt (nog) geen of niet zo veel Nederlands.

2 taaliconen: 
Je begrijpt al een beetje Nederlands, maar je durft nog niet zo goed praten. 

3 taaliconen: 
Je begrijpt al veel Nederlands en je kan ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.  

4 taaliconen: 
Je spreekt en begrijpt vlot Nederlands. Je moet weinig inspanningen doen om de taal te begrijpen. 

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Projecten voor en door jongeren

Elk seizoen initieert of ondersteunt de publiekswerking van KVS een aantal boeiende trajecten voor en door jongeren.

VAN MURALISME TOT STREET ART & WACHTEN OP GORRO

Mestizo Arts Festival is een kunstenfestival met focus op stedelijkheid en mix. MAF toont wat nieuw is in de kunstenscene en zet ook nieuwe en duurzame samenwerkingen op met artiesten en partners. Dit leidt vaak tot een nooit geziene mix van wat een stad rijk is zowel op als voor het podium. Elk jaar kiest MAF voor een thema.

#MAF15 DE MUUR

Dit jaar werkt het MAF we rond ‘De Muur’. Wat zijn vandaag de muren in onze steden (reëel/virtueel)? Hoe werken ze voor ons? Hoe doen we ze werken? Muren bieden mogelijkheden of grenzen. Wat voor sommigen een drempel is, is voor anderen een canvas. We zullen door middel van verschillende artistieke praktijken reflecteren over de muren rond en tussen ons. Regelmatig organiseert het MAF een BRAINS waarin ze allerhande experts van oa ‘Street Arts’ rond de tafel samenbrengen.

In 2015 creëert het Mestizo Arts Festival een dialoog tussen het œuvre van de grote Mexicaanse muralist Diego Rivera en de hedendaagse straatartiesten. De muren als canvas, toen en nu. Curatoren van dienst zijn Franco Fassoli (ARG) en Gijs Van Hee (BEL). Farmprod (een collectief van Franse en Belgische kunstenaars met Brussel als uitvalsbasis) zal een muurschildering maken op één van de muren van KVS, geïnspireerd door het werk van Rivera. Met livestreaming tot in Mexico tegenover het oorspronkelijke werk! Daarnaast organiseert MAF een labo in Antwerpen waarin expertise uitgewisseld wordt tussen straatkunstenaars en de beeldende kunstensector. 

>  expo 23.10.2015 - vernissage 19:00

De dag van de vernissage (23.10.2015) komt er ook een eerste stand van zaken wat de MAPping Brussel/Bruxelles betreft.
En diezelfde avond speelt de voorstelling Wachten op Gorro van de NoMoBS.

> muziektheater 23.10.2015 - 60' - NL, FR, EN

Meer info: mestizoartsfestival.be en via de Facebookpagina.

3 X FILM ism SYSTEM_D

3 keer Brussel door de ogen van een vrouw. Patience, patience... T’iras au paradis ! is een hartverwarmend en humoristisch portret van zeven Maghrebijnse vrouwen die, vele jaren na hun aankomst in België, de smaak van de vrijheid te pakken krijgen. 31 haltes portretteert de verlangens en dromen van zes mensen, die op de metrolijn Stokkel-Erasmus kortstondig elkaars pad kruisen. En Our City is een cinematografische trip door de vele werelden die Brussel rijk is. Geselecteerd voor IDFA 2014.

Vanuit de publiekswerking voorzien we alvast een aantal boeiende ontmoetingen met deze 3 straffe madammen. Daarnaast zullen er ook een aantal inspirerende workshops plaatsvinden voor wie zelf aan de slag wil! (i.s.m. SYSTEM_D)

Patience, patience... T’iras au paradis !
Hadja Lahbib
10.12.2015 – 85’ FR, AR > FR, NL, EN

31 haltes
Dorothée van den Berghe & Griet Van Reeth
11.12.2015 – 62’ NL, FR, EN > NL, FR

Our City
Maria Tarantino
12.12.2015 – 83’ EN, FR > NL, FR

MAPping BRUSSEL/BRUXELLES

Met MAPping maakt het Mestizo Arts Festival een cartografie van steden, vertrekkend van de manier waarop ze beleefd en geleefd worden door artiesten. Artiesten uit verschillende artistieke werelden worden bijgestaan door een regisseur die de stad niet deelt en de context dus be- nadert vanuit een ander perspectief. Na Antwerpen en Mechelen volgt nu Brussel. Junior Mthombeni, theatermaker en acteur bij het Antwerpse SINCOLLECTIEF zal de regie op zich nemen. De reflecties die ontstaan uit deze samenwerking worden verwerkt in performances op locatie en in een kaart van Brussel die de artistieke belevenis centraal stelt.
Omdat de selectie van de artiesten belangrijk is om de volledigheid van de kaart te garanderen, wordt er samengewerkt met artiesten uit verschillende artistieke genres en niches met verschillende visies. MAPping is daarom een goede manier om de ongekende artistieke praktijken zichtbaar en vatbaar te maken. 

In 2014 startten de 2 eerste MAPpings in Antwerpen en in Mechelen. In Antwerpen werd voor de regie samengewerkt met Simon Allemeersch. Hij was door zijn ervaringen met het project RABOT 4-358, het Rabotatelier en het Tok Toc Knock-festival de geschikte persoon voor deze uitdaging. Voor het project in Mechelen werd samengewerkt met theatermaakster Leentje Vandenbussche. In 2015 zijn Brussel en Gent aan de beurt.

Van elke MAPping wordt (in kleine oplage) een boek gemaakt door grafisch ontwerper Jelle Jespers waarbij de verschillende parcours in de stad geografisch en visueel – zowel reëel als virtueel – weergegeven worden. Als basis wordt een geografische kaart van de stad gebruikt die zal worden ‘geMAPt’: het gebruik van de stad door elke individuele artiest zal op een aparte doorzichtig folie worden gedrukt.  Alle folies samen geven de impact van de diverse artiesten op de stad weer op een visuele manier.

> performance juni 2016

Meer info: mestizoartsfestival.be en via de Facebookpagina.

UIT DE BOL COUP DE CHOEURS

Wie er bij was 10 jaar geleden, is het niet vergeten. Op 8 april 2006 openden een vijftiental Brusselse koren de achterdeuren van de gerenoveerde schouwburg en liepen zingend de stad in. De verscheidenheid aan zang en tradities, de mix van mensen, ontlokte aan menig verraste toeschouwer de opmerking dat de KVS er flink geld tegenaan gegooid had om al die mensen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel te brengen. Niet dus. Gewoon omdat de wereld in Brussel net om de hoek zit. Tien jaar later herstellen we dit prachtige project in ere, met oude en nieuwe koren die om velerlei redenen beslissen om al zingend gemeenschap te maken.
Zing je in een Brussels koor, met je klas, met je vereniging of in een groep samen met vrienden, buren...? angela [dot] tillieu [at] kvs [dot] be

> concert juni 2016

INDICATIONS (VOOR SCHOLEN)

Indications is een organisatie die jongeren wil stimuleren kritisch te denken door ze gevoelig te maken voor de verschillende artistieke talen. Schrijfworkshops, het maken van kortfilms, begeleiding bij voorstellingen, theaterteksten, actuele kunst: voor een paar uur of voor een heel seizoen... Indications verbeeldt en experimenteert met nieuwe manieren om de wereld van de creatie te ontdekken door middel van beeld of schrift. Indications is ook initiatiefnemer van het magazine Karoo. Karoo.me is een platform van culturele creatie en kritiek. Twee keer per jaar is er ook een tijdschrift waar jongeren en volwassenen hun ervaringen, ontdekkingen en verlangens kunnen delen. 

Indications zal gedurende het seizoen 15_16 partner zijn van de publiekswerking. Zowel voor omkadering bij voorstellingen als jongeren die deelnemen aan de projecten te begeleiden in het uiten van hun kristische en creatieve stem.

SYSTEM_D (VOOR EN DOOR JONGEREN)

Het tweejaarlijkse filmfestival SYSTEM_D zal opnieuw plaatsvinden in december 2016. Ondertussen gaat ‘SYSTEM_D ON TOUR ‘.  Blijf op hoogte via de Facebookpagina van SYSTEM_D
‘SYSTEM_D ON TOUR’ in jouw klas of vereniging? angela [dot] tillieu [at] kvs [dot] be

Het concept blijft hetzelfde: SYSTEM_D is een festival voor jong opkomend filmtalent in Brussel. Het neemt ons mee op ontdekkingstocht door onze hoofdstad, doorheen de lens van haar inwoners. Het kiest bewust voor een eclectisch, ongecensureerd en rauw aanbod zonder vormelijke voorwaarden. 
Videoclips, documentaires, kortfilms, reportages en animaties op het witte doek maar ook een expo met vines en foto’s. De vormen zijn even verscheiden als de manieren waarop men de eenvoudige middelen hanteert die ter beschikking staan. Kort samengevat, een “SYSTEM_D-ébrouille ”! 

Een jury van professionals uit de filmwereld beslist wie met de eerste prijs naar huis gaat. 
Er zijn slechts 3 voorwaarden om deel te nemen aan het festival: 
1. je bent jong van geest?
2. je volgde geen filmschool / filmopleiding?
3. jouw film speelt zich af in Brussel? 

Filmfestival SYSTEM_D is een initiatief van de Pianofabriek in samenwerking met D’Broej en KVS. 

CONGOLISATION - KUZIKILIZA (VOOR EN DOOR JONGEREN)

Congolisation is een initiatief van rapper/acteur Pitcho Womba Konga. Een multidisciplinair festival dat vanaf 2015 tweejaarlijks georganiseerd wordt tussen 17 januari en 17 februari.
De term ‘Congolisation’ is een samentrekking van de woorden ‘Congo’ en ‘Colonisation’. Het idee is niet om zich een Congo in te beelden dat koloniseert, maar eerder te focussen de bijdrage van de Congolsese diaspora in het culturele landschap. Het accent ligt op samen aan de toekomst bouwen, op creatie en eenheid. Het festival vindt plaats op verschillende locaties. 
De inbreng van KVS? Een spannend experiment met de naam Kuzikiliza met dansers uit de hedendaagse en urban dance scene! Benieuwd? Hou deze Facebookpagina in de gaten!

Congolisation is een initiatief van Skinfama vzw, in samenwerking met KVS, Pianofabriek, BOZAR, KMMA en andere. 

PASS A L’ACTE (VOOR SCHOLEN)

Wat we doen, doen we graag goed. Met tal van extra projecten en de nood aan reflectie, hebben we beslist om de Pass à l’acte voor dit seizoen even op de pauzeknop te zetten. Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij! Wil je er graag bij zijn? angela [dot] tillieu [at] kvs [dot] be

Pass à l’acte? Acht klassen van verschillende scholen, zowel Nederlandstalig als Franstalig, volgen een intens hedendaags theatertraject. De leerlingen zijn zowel kijker als acteur, analyseren 4 voorstellingen en 1 film, en nemen deel aan een workshop ter voorberei- ding van een toonmoment. 
Een ontdekkingstocht door de verschillende stadia in hedendaagse cre- atieprocessen. Dit in de uiteenlopende facetten van de zeer contrasterende theaterhuizen. 
Pass l’acte is een samenwerking tussen Le Rideau de Bruxelles, le Théatre Les Tanneurs, le Théâtre Océan Nord en KVS. 

AMBASSADEURS

De KVS_Ambassadeurs zijn kunstzinnige / kunstminnende jongeren die houden van regisseren, acteren, schrijven, radio maken of die zich graag op een andere manier creatief uiten. Onder de vleugels van de publieks- werking maken ze filmpjes en reportages over wat reilt en zeilt in de KVS. Via spannende guerilla-acties op campussen en in de stad maken ze hun leeftijdsgenoten warm voor wat bij ons op de scène staat. 
We zijn momenteel op zoek naar gepassioneerde gidsen voor onze interactieve rondleidingen. 
Ook goesting? angela [dot] tillieu [at] kvs [dot] be 
 

Info voor leerkrachten en begeleiders

ZELF AAN DE SLAG MET JE GROEP: DE KVS_WEGWIJZER

Bent u op zoek naar educatieve theaterateliers? Onze Wegwijzer loodst u door het aanbod. Hij bundelt heel veel informatie over kunsteducatieve organisaties bij wie u terecht kan voor een theater- of dansworkshop en geeft tips om zelf aan de slag te gaan met jongeren. U kan de Wegwijzer aanvragen bij de publiekswerking via angela [dot] tillieu [at] kvs [dot] be.

OP ZOEK NAAR EXTRA BUDGET?

 • Voor Nederlandstalige scholen: CANON Cultuurcel
  CANON is de cultuurcel van het Vlaams Ministerie van Onderwijs, en wil bruggen slaan tussen cultuur en onderwijs. Via het initiatief ‘dynamo3’ kan je als Vlaamse school een subsidie ont- vangen om actief met cultuur aan de slag te gaan. De aanvraag is heel eenvoudig en de subsidie kan tot 1500 euro bedragen. Meer informatie vind je op canoncultuurcel.be en dynamo3.be.
 • Voor Franstalige scholen: Cellule Culture-enseignement
  De “Cultuur-Onderwijs”, afhankelijk van het secretariaat-generaal van het Ministerie van de Federatie Wallonië-Brussel heeft als missie synergieën te tussen onderwijs en cultuur in onze gemeenschap initiëren.
  Alle schoolsystemen en niveau’s van kleuter tot secundair onderwijs kunnen een subsidiedossier indienen. Meer informatie vind je hier.
 • Voor scholen, studenten en (jongeren)verenigingen: Paspartoe voor individuen en groepen
  De Paspartoe is een vrijetijdspas waarmee Brusselaars voordelig aan cultuur-, jeugd- en sportactiviteiten kunnen deelnemen. Met de Paspartoe kan je punten sparen en omruilen tegen leuke gadgets, cadeautjes of kortingen. Elke Brusselaar, maar ook alle leerkrachten, docenten, studenten en leerlingen van het hele Brusselse Nederlandstalige onderwijs kunnen een Paspartoe aanvragen. Personen met een beperkt inkomen hebben recht op een gratis Paspartoe. Met hun Paspartoe aan kansentarief kunnen ze deelnemen aan sterk verlaagde toegangsprijzen voor vrijetijdsactiviteiten (in KVS: 2€ per ticket). Ook voor groepen geldt een speciale regeling.
  Meer info over de Paspartoe, de prijzen en de gebruiksvoorwaarden vind je hier.
 • Article 27
  Via Art27 betalen personen uit kwetsbare groepen 1,25€ per ticket.
 • Arsène50
  Via Arsène50 kan je last-minute een ticket aan halve prijs kopen.
 • BrusselArt (Lasso)
  BrusselArt wil organisaties en verenigingen uit Brussel en Vlaanderen een handje toesteken om de weg te vinden naar het rijke Brusselse kunstenaanbod.