Armwoede / Pauvérité / Powerty

"Laat ons de armoede onwettig verklaren, zoals in de 19de eeuw de slavernij onwettig is verklaard."
– Riccardo Petrella

 

Rond deze stelling ging in 2010 Armwoede / Pauvérité / Powerty, de armoedewerking van KVS, van start. Gedurende een maand was armoede het centrale onderwerp in een programmering die werd gedragen door mensen die in armoede leven, politici, economen, filosofen, welzijnswerkers en artiesten. Ze deden dit aan de hand van discussies, voorstellingen, films, concerten en artistieke interventies.

 

Armwoede / Pauvérité / Powerty vertrekt van de idee dat we enkel door het uitbreken uit onze (wetenschappelijke, sociale, politieke, artistieke,..) cocon en door de uitwisseling van verschillende perspectieven, de maatschappelijke impasses van vandaag kunnen doorbreken.

 

Focus

Food is a worldwide battlefield

Dit seizoen werkt KVS in het kader van zijn armoedetraject Armwoede / Pauvérité / Powerty op uitnodiging van Schauspielhaus Hamburg mee aan een internationaal project: HUNGER FOR TRADE. Acht theaters wereldwijd verenigen zich rond de problematiek van de stijging van de voedselprijzen en de impact daarvan op de samenleving.
> Lees het artikel van Guy Dermul, regisseur van Hunger for Trade

Hunger for trade

Hunger for Trade is a project headed by the Schauspielhaus in Hamburg. Performing artists from 8 theatres on four continents will examine the food crisis and rising food prices together with several academics. The KVS is the Belgian partner and the Belgian contribution is the responsibility of director Guy Dermul.
> Read more

Wie neemt het op voor de muffindief?

Volgens betrouwbare berekeningen belandt 40% tot 60% van alle geproduceerd voedsel in ons land in afvalcontainers, wat op jaarbasis zou neerkomen op ongeveer 500.000 ton voedsel, met een prijskaartje van 1,4 miljard euro. En dat terwijl naar schatting 1,5 miljoen mensen, of ruim 14% van onze bevolking, in armoede leven en er steeds meer onder hen een beroep moeten doen op voedselbanken.